Iulia Groves - Month Of Sundays

Pe Iulia Groves am descoperit-o pe Instagram, pe când cercetam alternativele de broderie pentru kimono-uri. M-au impresionat lucrările ei, așa am aflat despre gravura prin Linocut. E atunci când imaginea se taie pe o suprafață polimerică și se tipărește pe hârtie. A apărut la începutul secolului XX, când pictorii încercau să folosească bucăți mari de linoleum în loc de lemn pentru tipar.

Iulia a absolvit o facultate de design și pe lângă linogravuri lucrează in domeniul designului de imprimeuri. Lucrările ei demonstrează o cunoaștere profundă a domeniului, alegerile formelor, compoziția și culorile sunt într-o armonie ce bucură orice ochi critic.

Nu m-am gândit că prima lucrare pe care o voi vedea pe viu va fi un prosop de bucătărie cu print de linogravură. Eram nerăbdătoare s-o întâlnesc pe Iulia și să-i vorbesc despre o posibilă colaborare cu Femeile de Marti.

Cum se întâmplă de multe ori, a trecut aproape un an de cafele, timp în care m-am convins că e un om fantastic. O femeie care reușește să-și realizeze talentul de designer, să fie o prietenă de suflet dar și o mamă minunată. Casa ei respiră căldură și plăcerea de reveni, fiecare detaliu pare să fie ales anume pentru a se afla la locul său.

Micul nostru proiect comun e plin de atenție și dragoste.

Iulia a creat o serie de printuri pentru kimono-urile Femeile de Marți iar eu am încercat să observ și să fixez fiecare detaliu al procesului. Vă invit să cunoașteți și alte lucrări ale Iuliei aici

În acest scurt interviu, vreau să vă încurajez să aflați câte ceva despre Iulia prin propriile ei cuvinte:

  • Design înseamnă în primul rand o idee, o intenție. Apoi tot ce urmează pentru a materializa gândul inițial. În mod ideal, ar trebui să funcționeze că o punte intre artă și viața de zi cu zi. Astfel designerul devine cel care găsește și întreține echilibrul intre estetic și funcțional. 

  • Mă inspir din viață și din tot ce este în jurul meu. Munca la o colecție nouă de imprimeuri este de fiecare dată aceeași. Adun aproape obsesiv texte, imagini, idei, vizitez muzeele și gradina botanică, mă documentez ore în șir. Apoi aleg instantanee pe care le descompun și le ofer un nou context. Și mediul urban este o sursă nesfârșită de inspirație interdisciplinară, colectivă.

  • Orice craft stăpânit temeinic aduce cu sine o stare de liniște, de căutare și de noutate. Starea de liniște și conexiune cu mine apare atunci când meșteresc ceva.

  • Atunci când timpul de lucru este scurtat de alte responsabilități, devine important pentru mine să găsesc sens și valoare în proiectele pe care aleg să le desfășor. Temerile mele nu se deosebesc cu mult de cele întâlnite în mod uzual la artiști și designeri. Mă consolează ideea că toate dispar la fel de brusc cum apar.

  • E un privilegiu să-ti transformi pasiunea în  propria afacere. Ca orice îndeletnicire care te ajută deopotrivă să iți câștigi existența și să iți hrănești sufletul.  Diferența o simți când observi că munca pentru afacere își are timpul bine delimitat iar munca pentru pasiune riscă să te înghită, să pierzi controlul asupra resurselor de timp.

  • Educația pe care am primit-o de-a lungul vieții m-a ajutat să înțeleg diferența dintre talent și perseverență, dintre rigoare și capriciu.

  • De-a lungul carierei mele am beneficiat constant de susținere din partea familiei și a prietenilor apropiați, lucru pentru care sunt mereu recunoscătoare.

  • De când am devenit mama, viața mea s-a expandat și extrudat în cele mai neașteptate forme.

  • Sunt recunoscătoare pentru toate experiențele mele de până acum. 

  • Cel mai important lucru învățat până acum:

“What you want must be held in the same hand as what you give” - Cleo Wade

Previous
Previous

O călătorie spre Vârful Retezat

Next
Next

Irina Pavlovskaya - cum să descoperim partea frumoasă a fiecăruia dintre noi